Příspěvek k řešení vybraných taxonomických problémů u druhů rodu Tachina (Tachinidae, Diptera) - Novotná, Hana, 1984-; Vaňhara, Jaromír, 1947-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2006)
Byla provedena rešerše tachinologické literatury týkající se druhů rodu Tachina, přehled pojetí zástupců tohoto rodu podle jednotlivých autorů, přehled vývoje využitých morfologických znaků pro rozlišení zástupců podrodu Eudoromyia s výskytem vČR, stručná rešerše molekulárních a nástin statistických přístupů kdeterminaci dvoukřídlých s důrazem na čeleď Tachinidae. Byla provedena molekulárně-genetická analýza vybraných podrodů rodu Tachina spoužitím 16S rDNA molekulárního markeru. Výsledky potvrzují rozdělení rodu Tachina vpodrody (Servillia, Tachina, Eudoromyia), avšak za použití daného markeru nelze vyřešit validitu druhu Tachina nupta.
The available works concerning taxonomy of species of the genus Tachina was reviewed. Special attention was made to the comparison of various conceptions of the genus according to particular authors and critical analysis of morphological characters used for species identification of the subgenus Eudoromyia from the Czech Republic. A brief background of molecular and statistical methods used for determination of dipterans especially on the family Tachinidae was performed. Genetical approach was applied for the phylogenetic analysis of genus Tachina using sequences of the 16S rDNA molecular marker. The results confirm division of the genus Tachina on the subgenera (Servillia, Tachina, Eudoromyia), however the used marker was not sufficient to resolve specific status of the T. nupta.
Vedoucí práce: Jaromír Vaňhara.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: dvoukřídlí; systematická zoologie; animal classification; Diptera; bakalářské práce; bachelor's theses