Vztahy mezi počtem druhů měkkýšů (Mollusca) a vzorkovací plochou na příkladu prameništních slatinišť - Černohorská, Nicole (2006)
Vztah mezi počtem druhů a velikostí plochy byl studovány na devíti prameništních slatiništích (lišící se svou minerální bohatostí) v Západních Karpatech. Na každé lokalitě byla odebrána série tří do sebe zapadajících ploch (nested sampling design). Zřetelné odlišnosti v počtu druhů se projevily pokud se zohlednili pouze živí jedinci nebo živí jedinci a prázdné ulity. Také se projevily odlišnosti mezi jednotlivými minerálními typy.