Tvorba testů z matematické analýzy a jejich vyhodnocení v rámci PřF a FAST - Lindr, Jaroslav, 1971- (2006)
Obsahem práce je návrh didakticky správně pojatého testu z matematické analýzy z diferenciálního a integrálního počtu funkcí jedné proměnné a jeho využití v rámci srovnání znalostí matematiky u studentů PřF MU a FAST VUT v Brně. Vychází z teoretických didaktických zásad a principů tvorby didaktického testu, které tvořivě aplikuje na oblast matematické analýzy. Práce předkládá dvě varianty testu z diferenciálního a integrálního počtu, které v sobě zahrnují otázky různé povahy (teoretické, definiční i aplikační) s cílem odlišit znalosti teoreticky zaměřených přírodovědců od prakticky orientovaných techniků. Test byl realizován na PřF a FAST v prosinci 2005. Jednotlivé výsledky výkonu studentů PřF a FAST jsou vyhodnoceny nejprve celkově a posléze rozrůzněny na rozličné sociologické jevy - je provedeno srovnání výkonů gymnazistů a absolventů SPŠ a srovnání mužů a žen nejprve na jednotlivých fakultách zvlášť a posléze v celkovém přehledu.