Prostorová expanze systémů vysokorychlostní železniční dopravy v Evropě - Oklešťková, Pavla (2006)
V druhé polovině 20. století rostla intenzita dopravy poměrně rychlým tempem. Avšak železniční dopravu zasáhl výrazný pokles podílu na dopravním trhu. Současná podoba dopravního trhu způsobuje řadu enviromentálních změn a negativních sociálních jevů. Z tohoto pohledu se jeví železniční doprava jako nejšetrnější. Rozšiřující se vysokorychlostní železniční doprava se stává konkurentem pro silniční i leteckou dopravu na střední vzdálenosti v rychlosti i kvalitě přepravy. Evropská dopravní politika usiluje o vybudování transevropské interoperabilní železniční sítě. Některé projekty Evropské unie se týkají také České republiky.