Paleontologické lokality v širšom okolí Žiliny - Vergun, Andrej, 1982-; Hladilová, Šárka, 1953-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2006)
Predkladaná bakalárska práca sa zaoberá paleontologickými lokalitami Považský Chlmec a Strážov, ktoré sú ukážkou albského (nimnického) flyšového vývoja v rámci klapského pribradlového pásma. Práca popisuje postavenie klapského pásma vo vzahu k s ním susediacim geologickým jednotkám bradlovému a manínskému pribradlovému pásmu a taktiež pojednáva o geologických pomeroch a stratigrafii bradlového i pribradlového pásma. Považský Chlmec i Strážov v poskytli minulosti bohaté nálezy marinnej fauny a tieto nálezy sú v práci porovnávané so súasnými. Zárove je predložený aj kompletný súpis faunistických vrstiev lokalít.
Proposed bachelor work deals with paleontological localities Považský Chlmec and Stražov, which represent Albian (Nimnica) flysh development within the Klape peri-Klippen Zone. The paper describes status of the Klape Zone in terms of its relationship with neigbouring geological units the Klippen Belt and Manin peri-Klippen Zone, geological and stratigraphical features of the Klippen Belt and peri-Klippen Zone are also discussed. Považský Chlmec as well as Stražov gave out rich finds of marine fauna in the past and these finds are compared to the contemporary ones in the paper. At the same time complete list of faunistic layers of the localities is presented.
Vedoucí práce: Šárka Hladilová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: paleontologické lokality; paleontologie; paleontology; Žilina (Slovensko : oblast); bakalářské práce