Floristická studie jižního okolí Bruntálu - Harkabusová, Veronika, 1982- (2006)
Diplomová práce shrnuje výsledky dvouletého botanického výzkumu území, které se nachází v severní části Moravy jižně od města Bruntál. Součástí práce je charakteristika území z hlediska přírodních poměrů. Původní přirozené porosty bučin byly téměř v celé oblasti nahrazeny smrkovými monokulturami. Velkou část území zaujímají intenzivně využívané pastviny. Těžištěm práce je seznam druhů cévnatých rostlin, v němž je uvedeno 511 druhů, které jsem zjistila vlastním terénním výzkumem a rešerší literatury. Z tohoto počtu jsem ve studovaném území nalezla 338 druhů, 173 jsem neověřila. Zaznamenala jsem 2 ohrožené druhy a 10 druhů vyžadující zvláštní pozornost. Součástí práce je dokladový herbář.