Hodnocení krajiny dolního Podyjí - Skokanová, Hana (2006)
Práce se zabývá krajinou dolního Podyjí, zahrnující Dunajovické vrchy, vodní dílo Nové Mlýny, CHKO Pálava (součástí jsou Pavlovské vrchy a Milovická pahorkatina), Lednicko-valtický areál a lužní lesy na soutoku Dyje a Moravy. Tu hodnotí na základě individuálních přírodních krajinných jednotek, vymezených syntézou přírodních podmínek. V první kapitole jsou shrnuty cíle, metodika a poznatky týkající se jak obecné problematiky tak zkoumaného území. Druhá kapitola se soustředí na dolní Podyjí jako celek: První část stručně nastiňuje přírodní podmínky území v širších souvislostech. Druhá vymezuje oblasti krajinného rázu. Třetí sleduje změny využívání země ve třech časových horizontech, reprezentujících tři různé politické systémy feudální, socialistický a tržní kapitalismus, a současně se věnuje činitelům a faktorům/hybným silám, které změny využívání země ovlivnily. Nejdůležitějšími událostmi, které na změny využívání měly vliv, byl poválečný odsun německého obyvatelstva, socializace ze.