Metoda RT-PCR a její použití při sledování exprese genů obranných proteinů - Svobodová, Dana (2006)
Ergosterol je hlavní sterol většiny hub. Po aplikaci ergosterolu byla pozorována rostlinná odpověď ve formě produkce reaktivních forem kyslíku pomocí NADPH oxidázy buněk, alkalizace média, změny v toku iontů a výroby fytoalexinu. Spustit obrannou reakci rostlin je ergosterol schopen již v nano-molarní koncentraci a to expresí kyselých forem PR protein a akumulace kyseliny salicylové. Na druhou stranu ergosterol nezpůsobuje nekrózu buněk. V této práci popisuji obrannou reakci buněk rostlin tabáku po aplikaci ergosterolu, solubilizovaného v cyklodextrinu, postřikem a cestou cévními svazky řapíku listu. Naměřená data ukazují, že ergosterol aktivuje v buňkách tabáku expresi PR1a v maximu po 48 hodinách.