Cytochromy P450 - Řemínek, Roman, 1984- (2006)
Cytochromy P450 jsou zahrnuty v množství metabolických a biosyntetických procesů. Mají nezastupitelnou roli v biotransformaci xenobiotik a tedy ochraně lidského zdraví. Přesto se mohou podílet na jeho poškození jako například při procesu mezilékových interakcí, který musíme brát v úvahu již při návrhu nového léčiva, neboť efektivita a bezpečnost podávaného preparátu velkou měrou závisí právě na přeměně těmito enzymy. Tato práce obsahuje přehled mechanismu vstupu xenobiotik do organismu, obecný popis první a druhé fáze biotransformace a vlastností cytochromů P450 včetně nomenklatury, struktury, regulace, mechanismu působení, genetického polymorfismu a popisu základních nepříznivých projevů.