Nejnovější proteomické technologie - Sobotková, Jarmila (2006)
Rozvíjející genomika poskytuje množství informací o expresi genů v buňkách. Použití genomických přístupů je nicméně limitované, jelikož genomika není schopna poskytnout informace o vlastní aktivitě proteinů,jejich lokalizaci, postranslačních modifikacích a interakčních partnerech. Studiu proteinů se věnuje proteomika. Kvalitní proteomické přístupy jsou převážně založeny na purifikaci proteinů, jejich separaci pomocí chromatogarfických metod či elektroforetických technik, proteolytickém štěpení proteinů a následné analýze získané peptidové směsi. Z proteomických metod se běžně používá dvourozměrná elektroforéza v kombinaci s hmotnostní spektrometrií. Vzhledem k časové i manuální náročnosti, a dalším limitacím, se však hledají další technologie.