Biogeografické hodnocení Bosonožska - Roupcová, Martina (2006)
Cílem mé bakalářské práce bylo vypracování biogeografické charakteristiky území Bosonoh, zhodnotit současný stav jeho krajiny a míru antropogenního ovlivnění. Práce je tématicky rozdělena do několika částí. První je věnována fyzickogeografickým poměrům. Druhá část biogeografickým poměrům a jejich hodnocení,zde jsou vymezeny skupiny typů geobiocenů a ekologicky významné segmenty krajiny. Dále se práce zaměřuje na antropogenní činnost. Hlavním problémem Bosonoh je doprava, kterou lze označit za nejvíce rušivý element.