Olšany jako rurální téma - Jičínská, Zdeňka (2006)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na rurální problematiku obce Olšany. Tematicky je rozdělena do několika částí. První obsáhlejší kapitolou je geografická charakteristika a přehled historických událostí ovlivňujících vývoj obce. Dále se práce zaměřuje na problematiku postavení a propojení Olšan v prostorovém kontextu. Významnou částí je sledování a zhodnocení změn v posledních přibližně 15 letech a charakteristika hlavních aktérů těchto změn. Dále je zhodnocena spolupráce obce Olšany s okolními obcemi v rámci mikroregionálních sdružení. Poslední část práce je věnována urbanistické studii obce a zhodnocení uskutečněných prací v obci v souladu s uvedenou studií. Součástí práce je rozsáhlá přílohová část, která obsahuje mnoho fotografií dokumentujících stav a vývoj obce a několik zpracovaných map.