CCD astrometrie planetek - Krejčová, Tereza; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2006)
Přesné určení polohy planetek patří v dnešní době k důležitým oblastem astronomie. Ve své práci jsem porovnávala souřadnice planetek určené dvěma různými způsoby. Prvním způsobem je CCD astrometrie, která je založena na projekci sféry do roviny CCD snímku. Druhá metoda zahrnuje výpočet souřadnic z dráhových elementů Země a planetky. Takto získané výsledky jsem v závěrečné části práce porovnala s hodnotami, které udává Minor Planet Center.
The measurement of the accurate astrometric position of minor planets is interesting, but not trivial problem. The main aim of my work is, to determine the equatorial coordinates the right ascension and declination of selected minor planets. To manage this I used two different methods. The first one is the CCD Astrometry using the projection of the part of the sky to the CCD plate. The other one is based on the computation of the position from orbital elements of the Earth and of the minor planet. The results of these methods are compared together with the data from Minor Planet Center in the ending part of this work.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Bibliografie na l. 44-45.
Keywords: astrometrie; planetky; asteroids; astrometry; bakalářské práce