Barevná kalibrace fotometrického systému - Jílková, Lucie; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2006)
Bakalářská práce se zabývá barevnou kalibrací fotometrického systému. V první části jsou transformační rovnice pro převod mezi konkrétním fotometrickým systémem a jeho stadardní podobou odvozeny teoreticky. Postup vychází ze znalosti spektrálních závislostí propustností užitých a standardních filtrů. Zohledněna je také omezená citlivost detektoru záření. Následuje odhad transformačních rovnic z praktického pozorování. Je proveden na základě fotometrického proměření několika standardních polí (obsahují hvězdy se známou hvězdnou velikostí danou standardním systémem) a následného statistického rozboru získaných dat. Je rozebrán také vliv atmosférické extinkce na hledanou transformaci.
This document deals with color calibration of photometric system. In the first part the equation for transformation between concrete photometric system and its standard version are derivated theoretically. This is based on knowledge of spectral transmissivity of used and standard filters. The contribution of limited detector resposibility is considered too. The estimate from practical observation follows. It is made according to photometric measuring of several standard fields (they contain stars with known standard magnitude) and its statistical analysis. Influence of atmospheric extinction is examined too.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Bibliografie na l. 50-51.
Keywords: astrofyzika; fotometrie; kalibrace; astrophysics; calibration; photometry; bakalářské práce