Barevná kalibrace fotometrického systému - Jílková, Lucie (2006)
Bakalářská práce se zabývá barevnou kalibrací fotometrického systému. V první části jsou transformační rovnice pro převod mezi konkrétním fotometrickým systémem a jeho stadardní podobou odvozeny teoreticky. Postup vychází ze znalosti spektrálních závislostí propustností užitých a standardních filtrů. Zohledněna je také omezená citlivost detektoru záření. Následuje odhad transformačních rovnic z praktického pozorování. Je proveden na základě fotometrického proměření několika standardních polí (obsahují hvězdy se známou hvězdnou velikostí danou standardním systémem) a následného statistického rozboru získaných dat. Je rozebrán také vliv atmosférické extinkce na hledanou transformaci.