Světelné křivky planetek - Henych, Tomáš; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2006)
Tato práce se zabývá výzkumem fyzikálních vlastností planetek. Z pozorování světelných křivek planetek můžeme odvodit jejich synodickou rotační periodu a získat tak informace o dynamice a struktuře těchto objektů. Teoretická část je zaměřena na fyzikální interpretaci světelných změn planetek a jejich pozorování. Rozebrány jsou problémy, se kterými se můžeme při tomto pozorování setkat. Následuje postup pro odvození synodické rotační periody planetky z její světelné křivky a způsob konstrukce fázové křivky. V praktické části práce jsou popsána vlastní pozorování a nakonec uvedeny jejich výsledky.
This paper deals with physical properties of the minor planets. The observation of the lightcurves reveals their synodic rotation period and thus we obtain the information about dynamics and structure of these bodies. Theoretical part of the paper describes the observation of the lightcurves and its physical interpretation. Some problems that we can face during the observation are also mentioned. The methods of lightcurve analysis and finding the synodic period are presented. In the last part of the paper the observation and its results are summarized.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Bibliografie na l. 43-45.
Keywords: fotometrie; planetky; asteroids; photometry; bakalářské práce