Světelné křivky planetek - Henych, Tomáš (2006)
Tato práce se zabývá výzkumem fyzikálních vlastností planetek. Z pozorování světelných křivek planetek můžeme odvodit jejich synodickou rotační periodu a získat tak informace o dynamice a struktuře těchto objektů. Teoretická část je zaměřena na fyzikální interpretaci světelných změn planetek a jejich pozorování. Rozebrány jsou problémy, se kterými se můžeme při tomto pozorování setkat. Následuje postup pro odvození synodické rotační periody planetky z její světelné křivky a způsob konstrukce fázové křivky. V praktické části práce jsou popsána vlastní pozorování a nakonec uvedeny jejich výsledky.