Fotometrická kalibrácia fotonásobiča - Kubalová, Emília (2006)
Táto práca sa zaoberá fotometriou za použitia fotonásobiča ako detektora. I keď je éra fotonásobičov už za nami, majú tieto nesporné výhody oproti novým detektorom -- CCD kamerám. Ich vysoký pomer signál -- šum je vlastnosťou oceňovanou najmä v diferenciálnej fotometrii premenných hviezd. Fotonásobiče majú svoju hodnotu i historickom zmysle, sú článkom medzi používaním fotografických dosiek a nových detektorov ako CCD kamery. Cieľom mojej práce bolo zostaviť meraciu aparatúru s fotonásobičom ako detektorom a podpornú elektroniku, a pomocou niekoľkých vybraných štandardných hviezd prístroj nakalibrovať. Takéto zariadenie potom môže byť použité i pri diferenciálnej fotometrii.