Extrakce digitálních prostorových dat z historických map metodami segmentace obrazu - Jelínek, Karel (2006)
Práce testuje možnosti automatické extrakce digitálních prostorových dat metodou segmentace obrazu na vybraných historických mapách. Prostřednictvím programu eCognition Professional 4.0 byly navrženy vhodné parametry segmentace a klasifikace. Na základě klasifikace byly sestaveny vektorové mapy land use, které byly porovnány s mapami téhož území získanými analogovou interpretací. Z výsledků vyplývá, že přesnost automatické klasifikace v programu eCognition je úzce spjata s použitými kartografickými vyjadřovacími prostředky zpracovávaných map.