Časová a prostorová analýza krupobití letního půlroku na území Moravy a Slezska v 19. - 20. století - Chromá, Kateřina, 1978- (2006)
Disertační práce se zabývá zpracováním klimatologie krupobití letního půlroku (duben až září) na území Moravy a Slezska v 19. a 20. století na základě systematických pozorování meteorologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a dokumentárních zdrojů. Údaje z meteorologických stanic jsou značně ovlivněny pečlivostí pozorování. Protože zejména v zimním půlroce hrozí záměna krup s podobnými srážkovými jevy (zmrzlý déšť, námrazové krupky), byly analýzy omezeny jen na období letního půlroku. Největší pozornost byla soustředěna na komplexní analýzu krupobití v období 1961-2000, kdy jsou údaje nejkvalitnější. Z geografického rozložení průměrného počtu dnů s krupobitím je zřejmý jejich nárůst s nadmořskou výškou s maximy v oblasti Hrubého Jeseníku a Moravskoslezských Beskyd. Z údajů 135 stanic byla sestavena řada počtu dnů s krupobitím pro Moravu a Slezsko, která ve studovaném období vykazuje statisticky významný sestupný trend (-2,3 dne/10 let). Maximum počtu dnů s krupobit.