Byliny pro zdraví a krásu - scénář výstavy - Houzarová, Hana; Holman, Pavel, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav archeologie a muzeologie (2006)
V práci je prezentován scénář výstavy Byliny pro zdraví a krásu. Záměrem výstavy je ukázat veřejnosti význam léčivých bylin v historii a současnosti. Za příklad slouží rostliny z naší přírody. V jednotlivých vitrínách jsou fotografie a kresby rostlin s doprovodným textem. Uveden je popis rostliny, její použití v lékařství, údaj o sběru a zpracování a také některé zajímavé recepty. Zmíněny jsou některé proslulé osobnosti zabývající se léčením bylinami, jako Hildegarda z Bingen a P. O. Matthioli. Samostatný je návrh a rozpočet výstavy. Scénáč zahrnuje též zajímavý kviz urený mládeži
Script of exhibition Herbs for health and beauty are presented. Goal of exhibition is show to public an importance of herbs in history and presents. As an example serve herbs from of our nature. In individual showcases are photograph and pictures of herb with accompanying text. Description of herbs, her use in medicine, specification about collection and processing as well as interesting recipes are shown. Some famous persons using herbaceous plant for healing, like Hildegarda von Bingen and P. O. Matthioli, are mentioned. Independent is proposal and budget of exhibition. Script includes also interesting quiz designate mainly to a youth
Vedoucí práce: Pavel Holman
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: léčivé rostliny; muzejní výstavy; medicinal plants; museum exhibitions; bakalářské práce; bachelor's theses