Muzeum Uničov - Výkruta, Luděk (2006)
Tato práce přináší poznatky o vývoji muzea a muzejní činnosti v Uničově. Uničov, jedno ze sedmi královských moravských měst (založeno r. 1213 moravským markrabětem Vladislavem Jindřichem, jeho práva a výsady byly potvrzeny v r. 1223 králem Přemyslem Otakarem I.), se nachází asi 30 km severně od Olomouce a má cca 13,5 tis. obyvatel. Vývoj muzejní činnosti je zachycen od úplného začátku, od roku 1900, kdy bylo založeno muzeum uničovského ostrostřeleckého spolku, až po současnou expozici městského muzea v Uničově. Tato expozice byla slavnostně otevřena veřejnosti dne 17. 4. 1993. Její konečnou podobu jí dali PhDr. Čermák a PhDr. Tymonová, pracovníci Okresního vlastivědného muzea v Olomouci. Současná expozice, jejíž charakteristika tvoří stěžejní část této práce, je popisována postupně, od prvních částí expozice až po poslední vitríny. Někdy komentáře jednotlivých prvků muzejní expozice zahrnují kritiku některých chyb, které se staly během realizace expozice podle scénáře. Poslední kapitol