The elements of magic realism in some works by Salman Rushdie - Kroupová, Eva (2006)
Moje bakalářská práce se zabývá obvyklými a méně obvyklými prvky magického realismu, které lze nalézt v některých dílech Salmana Rushdieho (Děti půlnoci, Hanba, Satanské verše). Termín magický realismus jsem definoval v širším slova smyslu a pak se ho snažila zařadit do postmoderní literatury. Salman Rushdie jako postmoderní autor ve svých dílech představuje velké množství prvků magického realismu. Ja jsem se pokusila o jejich nalezení a odhalení jejich funkce a účelu. Většinou tyto prvky slouží k zachycení rozdílu mezi východní a západní kulturou, přičemž ta východní je samozřejmě více svázána s magickým realismem a jeho prvky díky své tradici