Apoptóza v embryonálním vývoji savců se zaměřením na uplatnění intracelulární kaspázové mašinérie - Brzobohatý, Jiří (2006)
Apoptóza uplatňující se během embryonálního vývoje je v centru aktuálního molekulárního výzkumu jako jeden z důležitých morfogenetických mechanismů, jejichž poznání otevírá celou řadu možných biomedicínských aplikací. Kaspázy jsou intracelulární proteázy, které hrají klíčovou úlohu jak v receptory zprostředkovaných, tak mitochondriálních apoptotických signálních drahách, některé z nich jsou mediátory zánětu a také se zřejmě zúčastňují buněčné diferenciace. Hlavním tématem této práce je charakteristika kaspáz, jejich rozsáhlé uplatnění a následky jejich deficience při embryonálním vývoji savců.