Použití ROC křivek při klasifikaci ekonomických objektů - Repíková, Kateřina (2006)
Tato diplomová práce se nazývá Použití ROC křivek při klasifikaci ekonomických objektů. Je zaměřena na klasifikování populací pomocí diagnostických testů, které se řeší řadu let v různých vědních oborech. V poslední době jsou čím dál více oblíbené diagnostické postupy založené na tzv. ROC křivkách (Receiver Operating Characteristic curve), které popisují kvalitu testového kriteria. Tento pojem zavedeme pro určitý konkrétní test a budeme vycházet z pojmu specificity a senzitivity testového kriteria. Uvažujeme např. diagnostický test pomocí kterého máme rozlišit nemocné a zdravé jedince, nebo když chceme investovat do cenných papírů, je nutné určit, jestli bude investice výnosná nebo ztrátová a nebo např. při poskytnutí úvěru klientovi máme rozlišit zda-li je důvěryhodný či nikoliv. Tato práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole jsou definovány pojmy a vysloveny potřebné věty a lemmata, dále testy a metody, které jsou zde použity.