Rybník jako krajinný ekosystém terénní projektová výuka - Maršálková, Kateřina (2006)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření pracovní příručky k terénní projektové výuce se zaměřením na studium vybraného krajinného ekosystému Žebětínského rybníka. Práce podává informace o vlastnostech, zónách a společenstvech rybničního ekosystému. Zaměřuje se také na okolní ekosystémy. Pojednává o znečištění, ochraně, využití a trvalé udržitelnosti krajiny v okolí rybníků. Pracovní příručka se skládá ze tří pracovních listů, které jsou tématicky zaměřeny na ekosystém rybníka, znečištění, ochranu a trvalou udržitelnost ekosystému a využití krajiny. Metodický průvodce pro učitele obsahuje návod a další doporučení, jak vést terénní projekt a práci s pracovními listy.