Potřeby zaměstnavatelů versus absolventi škol v okrese Ústí nad Orlicí - Osman, Robert (2006)
Bakalářská práce Potřeby zaměstnavatelů versus absolventi škol v okrese Ústí nad Orlicí se zaměřuje na vzájemný vztah mezi trhem práce a středoškolskou vzdělávací soustavou. Podrobně analyzuje oborovou strukturu středních škol a počty žáků v ní. Při rozboru trhu práce se studie orientuje především na profesní strukturu uchazečů o zaměstnání, oborovou strukturu volných pracovních míst a obory s nejlepší a nejhorší uplatnitelností absolventů. Práce v závěru s pomocí všech dostupných prognóz vývoje profesní poptávky syntetizuje jednotlivé charakteristiky do podoby profesních skupin s odlišnou poptávkou na pracovním trhu.