Sociální proměny venkovského mikroregionu na příkladu Šlapanicka - Beneš, Jan (2006)
Mikroregion Šlapanicko je vymezen na základě správního obvodu obce s rozšířenou působností Šlapanice. Skládá se ze 40 členských obcí. Specifický tvar a poloha Šlapanicka naznačují velký vliv města Brna. Právě blízkost a dobrá dostupnost Brna ze všech obcí mikroregionu nejvíce ovlivňuje život místních obyvatel. V poslední době je vliv města Brna na Šlapanicko umocněn převládajícím trendem suburbanizace. Poloha mikroregionu v zázemí města Brna přispívá k nízké míře nezaměstnanosti na Šlapanicku, ale také k velké vyjížďce ekonomicky aktivního obyvatelstva z členských obcí.