Biogeografické poměry přírodní památky Kavky na Hádech - Herzán, Ondřej, 1983- (2006)
Přírodní památka Kavky leží na jižní hranici Moravského krasu v místech, která byla odpradávna využívána a přetvářena člověkem. Kombinací vlivu člověka a přírodních podmínek zde vznikla nesmírně zajímavá biota. Dnes území PP Kavky patří k ostrůvkům tzv. sekundárního stepního bezlesí, které je žádaným krajinným segmentem a vyžaduje zvláštní režim péče a ochrany. Tato bakalářská práce se věnuje zejména fytogeografickým podmínkám území, všímá si živočišné složky a na konci navrhuje opatření, vedoucí k trvalé udržitelnosti.