Analytická a syntetická metoda v příkladech - Šoukalová, Hana (2006)
Tato diplomová práce je sbírkou řešených příkladů z geometrie, přičemž každý z nich je vyřešen jak analyticky (tzn. početně), tak synteticky (tedy konstrukčně). Výběr příkladů byl proto podroben požadavku, aby oba dva způsoby řešení byly vhodné. Zpracovaná látka je rozšířením středoškolského učiva, proto u čtenáře předpokládám znalosti základních pojmů a vlastností probíraných právě na střední škole. Cílem textu je ukázat studentům další možné postupy a způsoby řešení některých příkladů. Čtenář by si měl uvědomit vzájemné propojení obou metod, posoudit jejich výhody a názornost. Svoji práci jsem podle obsahu příkladů rozdělila do tří kapitol. Na úvod každé kapitoly je stručně uvedeno, s čím se žáci seznámili již na gymnáziu a co je pro ně naopak v této práci nové. Dále jsou zde uvedeny metody použité při obou způsobech řešení. Výpočty i popisy konstrukcí jsou vedeny podrobně a pomocí metod dostupných středoškolským studentům.