Regionální geografická analýza zemědělství v jihozápadní části Jihomoravského kraje a v jižní části kraje Vysočina - Vrbík, Filip, 1980- (2006)
Práce obsahuje přírodní a socioekonomické poměry studovaného území, zejména ve vztahu k zemědělské výrobě. Dále jsou analyzován stav a vývoj agrárního sektoru ve studovaném území a ČSSR do roku 1989. Následně je popsána transformace v agrárním sektoru v průběhu posledních 16 let. Na závěr je zhodnocena současná situace v okrese a možný následný vývoj.