Uplatnění jurských vápenců v historii památek Jihomoravského kraje - Axmann, David (2006)
Tato diplomová práce podává přehled o nejčastěji stavebně využívaných jurských horninách v architektuře Jižní Moravy a možných příčinách jejich degracace. Byly vtipovány nejčastěji používané jurské vápence, pocházející ze Stránské Skály, cetechovických lomů a Pavlovských vrchů a jeden typ jurského křemitého pískovce těženého v oblasti Olomučan. Z těchto hornin byly pořízeny leštěné vzorky a byly podrobeny testům podle norem ČSN 721156 EN 12371, EN 12370- nasákavost, vymrazování a krystalizace solí. Výsledky těchto zkoušek prokázaly závislost odolnosti vůči vymrazování, krystalizaci solí a ztrátě lesku na porozitě horniny a že ztráta lesku nesouvisí jen se rozpadem leštěného povrchu, ale i jeho znečištěním.