Antropologická analýza kosterního materiálu ze hřbitova okolo kostela sv. Mikuláše v Českých Budějovicích - Kuchař, Michal (2006)
Záměrem mé práce bylo zpracování kosterního materiálu pocházejícího z archeologických výzkumů v Českých Budějovicích, konkrétně ze zaniklého hřbitova okolo kostela sv. Mikuláše a z přilehlé Kanovnické ulice, prováděných v letech 20012005. Zpracoval jsem 47 hrobů s celkovým počtem 62 jedinců datovaných do 15.-18. století (dle archeologické dokumentace, hřbitov samotný však pochází již ze 13. století). Celý soubor zahrnoval 16 mužů, 23 žen, 18 dětí a 5 neurčených jedinců, kdy průměrný věk dožití činil 40,29 let u mužů, 36,5 let u žen, děti se průměrně dožívaly 9,83 roku. Celkový průměrný věk byl 28,28 let, naděje dožití celého souboru se této hodnotě velmi podobala (e0 = 30,04 let). Výška postavy mužů se řadila mezi nadstřední, stejně tak výška postavy žen.