Cizinci v Jihomoravském kraji - Langaufová, Alena (2006)
Diplomová práce se nazývá Cizinci v Jihomoravském kraji. Využívá tyto antropologické metody: Studium písemných pramenů, důvěryhodných internetových zdrojů, výročních zpráv nestátních neziskových organizací, metodu rozhovoru nebo metodu zúčastněného pozorování. Práce zasazuje problematiku cizinců v Jihomoravském kraji do širšího kontextu migrace, zmiňuje integrační snahy v Evropské unii, vyzdvihuje skutečnosti, s kterými se cizinec setkává, nastiňuje vědecké práce, které se týkají problematiky. Přináší antropologickou perspektivu a zaměřuje se na činnost občanského sektoru v Jihomoravském kraji (studium občanské společnosti je přiřazováno k antropologii a na ústavu Antropologie studováno v rámci antropologie). Práce vymezuje občanský sektor. Podrobně rozebírá činnost nestátních neziskových organizací v Jihomoravském kraji, které pomáhají cizincům. Jedná se o Diecézní charitu Brno, Nesehnutí, Sdružení občanů zabývajících se emigranty a pobočky Organizace pro pomoc uprchlíkům a Poradny pr.