Vliv polycyklických aromatických uhlovodíků na růst a vývoj vyšších rostlin - Čáp, Tomáš, 1983- (2006)
Literární rešerše shrnuje některé současné poznatky o vlivu polycyklických aromatických uhlovodíků (PAHs) na vyšší rostliny. Tyto látky představují významnou skupinu environmentálních kontaminantů v rámci perzistentních organických polutantů (POPs). Literární zdroje popisují četné negativní účinky PAHs, jako jsou inhibice růstu, narušení biochemických a fyziologických funkcí, včetně fotosyntézy, nebo genotoxické účinky. Tato práce se zabývá procesy, které mohou PAHs svým působením v rostlinách modifikovat. Ve stručnosti jsou naznačeny některé možné důsledky takových změn a jejich rozsah.