Lesní vegetace Moravského krasu - Michalcová, Dana, 1983- (2006)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření numerické klasifikace lesní vegetace CHKO Moravský kras a studium vztahu mezi podmínkami prostředí a druhovou variabilitou. Analyzovala jsem, jaká existuje vazba mezi typy stanoviště a typy vegetace. Ve vegetačním období roku 2005 jsem se zabývala listnatými lesy. Zapsala jsem 33 fytocenologických snímků stratifikovaných podle přírodních podmínek stanoviště. Použila jsem devítistupňovou Braun-Blanquetovu stupnici dominance a abundance (Moravec et al. 1994). Pomocí shlukové analýzy jsem je rozdělila do tří skupin. V první skupině snímků jsou zastoupeny druhy svazu Fagion Luquet 1926 s podsvazy Eu-Fagenion Oberdorfer 1957 (květnaté bučiny) a Cephalanthero-Fagenion Tüxen in Tüxen et Oberdorfer 1958 (vápnomilné bučiny) a svazu Luzulo-Fagion Lohmeyer et Tüxen in Tüxen 1954 (acidofilní bučiny). Ve skupině 2 se vyskytují druhy diagnostické pro svaz Carpinion Issler 1931 (hercynské a karpatské dubohabřiny). Skupinu 3 představují snímky s druhy charakteristickými pro svaz Tilio-Acerion Klika 1955.