Cytotypy Senecio jacobaea na jižní Moravě - Vinikarová, Alexandra (2006)
Zatímco ve větší části Evropy má druh Senecio jacobaea L. jednotný počet chromozomů 2n = 40, v panonské oblasti převažují populace s počtem chromozomů 2n = 80 (Hodálová et al. 2006). V panonské oblasti Slovenska, Rakouska a Maďarska byly výjimečně nalezeny i smíšené populace s oběma cytotypy. Obě ploidní úrovně byly potvrzeny i na jižní Moravě; cytotyp 2n = 80 zatím pouze na jediné lokalitě (Grulich in Štěpánková 2005). Cílem bakalářské práce je cytologicky vyšetřit rostliny z vybraných jihomoravských populací. Byly vybrány čtyři lokality. U několika rostlin z každé lokality byla zjištěna jejich ploidní úroveň pomocí rychlé cytologické metody a proudové cytometrie. U všech jedinců byl zjištěn počet chromozomů 2n = 80. V Květeně České republiky (Grulich in Štěpánková 2005) je poznámka u druhu Senecio erucifolius, že byl nalezen na lokalitě u Kaple sv. Floriána poblíž Moravského Krumlova s počtem chromozomů 2n = 80 (Měsíček et Jarolímová 1992).