Enigmatický pohřeb v cisterciáckém klášteře ve Žďáru nad Sázavou - Kolenská, Petra (2006)
Anotace: Při záchranném archeologickém výzkumu probíhajícím v roce 1985 v okolí konventního kostela Nanebevzetí Panny Marie pod vedením PhDr. Radmily Stránské byly v barokním schodišti při severní stěně kostela objeveny neznámé kosterní pozůstatky. Po vyzvednutí zůstaly bezmála 20 let v depozitáři Okresního muzea ve Žďáru nad Sázavou a poté byly převezeny na Katedru antropologie (dnešní Ústav antropologie) Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity k antropologickému zpracování. Předložená práce představuje základní antropologický rozbor kosterního souboru z bývalého konventního kostela cisterciáků ve Žďáru nad Sázavou. Již z názvu práce vyplývá, že se jedná o záhadný pohřeb. V prostoru konventního kostela byla druhotně pohřbena skupina mužů, žen i dětí, která zjevně nepatřila k osazenstvu kláštera. Zajímavé je i místo uložení ostatků do prostoru druhého stupně barokního schodiště v bývalé gotické kapli 11000 Panen. Na otázku, kdo byli tito jedinci, se v závěru práce pokusíme odpovědět.