Komparační socio-kulturní analýza umírání, smrti, pohřebních ritů a rituálů v rámci indické civilizace - Kozárková, Tereza (2006)
Cílem práce bylo vytvořit široký náhled na smrt, umírání, pohřební rity a rituály (zahrunuto pod termín tanatologie) v rámci indické civilizace. Je zde nastíněn stručný vývoj této společnosti, od původních obyvatel po vznik nezávislé Indické republiky.Další kapitola je věnovaná utváření náboženského systému, které vrcholilo vznikem hinduismu.Ten byl za svého dlouhodobého vývoje postupně rozšiřován, obhohacován a doprovázen vznikem dalších náboženství, které vznikaly jak na území Indie (buddhismus, džinismus a sikhsismus), tak i náboženstvími, které mají svůj původ za hranicemi Indie (islám, pársismus), a často byly s hindusimem ve vzájemné interakci. Dnešní hinduismus je výsledkem několikatisícilétého vývoje a se svým neodmyslitelným kastovním systémem představuje nábožensko-společenskou organizaci většiny indického obyvatelstva. Převážná část se věnuje hinduistické tanatologii; základní myšlenkou je zde koloběh znovuzrozování ovlivněný chováním a činy každého jednotlivce. Ty určí jeho.