Analýza personální práce ve vybrané organizaci - Suchánek, Petr, 1984- (2006)
Tato práce se zabývá analýzou vybraných aspektů personální práce společnosti Sulko s.r.o. Přesněji za zaměřuje na motivaci, hodnocení a odměňování a vzdělávání a rozvoj zaměstnanců. Cílem práce je i dentifikace silných a slabých stránek vybraných aspektů personální práce společnosti Sulko s.r.o. a návrh řešení identifikovaných problémů. V teoretické části se postupně zabývám motivací, osobnostním a profesionálním rozvojem zaměstnanců, hodnocením a odměňováním pracovního výkonu a komunikací. Vše na obecné teoretické úrovni. Praktická část je zaměřena na analýzu již aplikované personální práce ve společnosti Sulko s.r.o. Podrobně je analyzována problematika strategie řízení lidských zdrojů, motivační strategie společnosti, rozvojová a vzdělávací strategie, hodnotící a mzdový systém firmy a obecné informace o programu na rozvoj lidských zdrojů Investors in People, do které se společnost Sulko zapojila a který úspěšně ukončila. Výzkumná část práce je tvořena kvalitativní analýzou .