Phraseologie in der Pressesprache (dargestellt an Texten aus "DIE ZEIT" und "BILD") - Daniel, Antonín; Malá, Jiřina, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky (2006)
Práce se zabývá výskytem různých typů frazeologizmů v německém tisku. V teoretické části je zaměřena na klasifikaci, variace a modifikace frazeologizmů a jejich funkci v textu. Stručně jsou zde také charakterizovány vybrané publicistické žánry. V praktické části následuje analýza novinových článků, vybraných ze "seriózních" a "bulvárních" německých novin "DIE ZEIT" a "BILD". Na závěr je srovnán výskyt frazeologizmů v těchto rozdílných tiskových médiích
This dissertation deals with occurrence of phraseologisms in the German press. In the theoretical part it is focused on classification, variations and modifications of phraseologisms and their function in texts. I also characterize some important journalistic genres. The practical part is devoted to the analysis of the selected articles taken from "serious" and "tabloid" German newspapers "DIE ZEIT" and "BILD". Finally I compare the occurrence and the types of phraseologisms in these different press media
Vedoucí práce: Jiřina Malá
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: německý tisk; frazeologie; idiomy; German press; phraseology; idioms; diplomové práce; master's theses