Pravoslaví v učení raných slavjanofilů - Dofková, Petra (2006)
Diplomová práce je věnovaná předním představitelům raného slavjanofilství a jejich názorovým koncepcím s akcentem na pravoslaví a ruskou církev. Alexej S. Chomjakov, Ivan V. Kirejevskij, Konstantin S. Aksakov a Jurij Samarin patřili do kroužku slavjanofilů, který byl spolu se západníky ve 40.-60. letech 19. století nejvýznamnějším seskupením ruské inteligence. Svými názory reagovali na krizi ruského impéria za vlády Mikuláše I. a předkládanými řešeními se dostávali do střetu s carským režimem. Slavjanofilské představy o reformě Ruska byly postaveny na obnově ruských tradic, z nichž největší význam přičítali pravoslaví. Přestože jedinými autory teologických spisů byly Chomjakov a Samarin, náboženské otázky hráli hlavní roli v názorových koncepcích i u jiných slavjanofilů. Všichni podporovaly myšlenku nezávislé církve na státu, která by byla organizovaná podle Chomjakovovy doktríny o sobornosti. Tato práce je postavena na rozboru děl jednotlivých výše zmíněných slavjanofilů, důraz je vžd