L'Europe musicale au temps de Louis XIV - Dubová, Markéta (2006)
Následující práce je rozdělena do dvou velkých částí: první část představuje překlad z francouzštiny do češtiny jedné kapitoly pod názvem Tvůrčí Itálie z knihy Marcelle Benoit Evropská hudba za vlády Ludvíka XIV. Druhá část práce je zaměřena teoreticky: popisujeme hlavní znaky odborného stylu, jehož součástí je styl populárně naučný. Na závěr této teoretické reflexe se zabýváme analýzou překládaného výtažku z výše jmenované knihy a na konkrétních příkladech z francouzského textu demonstrujeme hlavní rysy populárně naučného stylu, v němž autorka píše