Rekonstrukce fikčního světa románu Pan Theodor Mundstock - Diwischová, Andrea (2006)
Záměrem diplomové práce Rekonstrukce fikčního světa románu Pan Theodor Mundstock je komplexní rozbor prvotiny Ladislava Fukse a její začlenění do kontextu české literatury. Tato práce zahrnuje dobovou kritiku, stanoviska literárních vědců k Fuksovu dílu, shrnutí děje románu, analýzu hlavní postavy a celkový rozbor textu. Dokazuje rozdvojenost hlavního hrdiny v souladu s dualitou celého díla. Hodnotí význam klíčových kapitol pro kompozici románu. Uvádí tematickou, emocionální, intonační, syntaktickou a lexikální rovinu knihy. Diplomová práce popisuje prostor a čas obklopující postavy románu. Určuje způsob vyprávění v díle, vyprávěcí prostředky (stereotyp, mystifikaci, náznak, šifru a symbol) a prostředky vyjadřovací. Analyzuje motivickou výstavbu Fuksova díla. Zařazuje knihu k literárnímu žánru. Definuje styl psaní Fuksovy prvotiny. Objasňuje paralely, které se vyskytují mezi Panem Theodorem Mundstockem, Mými černovlasými bratry a Spalovačem mrtvol. Vymezuje místo Ladislava Fukse