Fyzická přitažlivost lidského obličeje - Veselý, Hubert (2006)
Vědecké studie z poslední doby se snaží rozřešit otázku, co způsobuje, že jsou některé obličeje vnímány jako atraktivnější než jiné. Někteří autoři vědeckých prací se přiklánějí k názoru, že atraktivní jsou obličeje, jejichž rysy jsou průměrné ve vztahu k ostatním lidem v populaci (tuto skutečnost zaznamenal již Francis Galton). Jiní autoři jsou toho mínění, že u atraktivních obličejů se uplatňuje vysoký stupeň symetrie. Z některých prací je rovněž zřejmé, že na atraktivitu má vliv i určitý podíl dětských rysů (neotenie). To se uplatňuje zejména u ženských obličejů a může to mít souvislost mládím a plodností. Bylo zjištěno, že atraktivita ženského obličeje kolísá v průběhu menstruačního cyklu, což je v rozporu s míněním, že lidská ovulace je utajená. Během menstruačního cyklu rovněž kolísají i ženské preference pro určité typy mužských obličejů. Vliv menstruačního cyklu na atraktivitu může výrazným způsobem ovlivňovat partnerský výběr. Tato práce si klade za cíl poskytnout přehled výše.