Olfaktorická komunikace u člověka - Řeháková, Hana (2006)
Člověk vnímá pachy prostřednictvím hlavního olfaktorického systému. Po navázání chemické látky na receptor v čichové sliznici je podnět převeden na vzruch, jenž postupuje cestou nervus olfactorius do čichového laloku koncového mozku a dále čichovými drahami do těch oblastí mozku, ve kterých je vyhodnocován. U obojživelníků, plazů a většiny savců se kromě této soustavy vyvinul ještě přídatný olfaktorický systém, který těmto živočichům pomáhá detekovat feromony, tj. chemické látky vylučované jedinci určitého druhu a přijímané jinými jedinci téhož druhu, a některé další substance. Receptorovým orgánem je v tomto případě vomeronazální orgán, ze kterého vychází stejnojmenný nerv končící v přídatném čichovém laloku. Do jaké míry je tento systém funkční u člověka, není stále jasné. Feromony dělíme do čtyř tříd. U živočichů řídí mnoho funkcí, především rozmnožovacích a vyvolávají několik jevů, z nichž lze některé pozorovat i u člověka.