Stranové preference u člověka - Otýpková, Marie (2006)
Lidské tělo je bilaterálně symetrické podle mediosagitální roviny. Základy bilaterální symetrie jsou pozorovatelné již u embrya ve stádiu zárodečného terčíku. Vztah pravé a levé strany těla se označuje jako lateralita. Párové orgány nejsou ale dokonale symetrické, vyznačují se určitou velikostní, tvarovou a funkční nesouměrností. Nejznámější funkční nesouměrnost se projevuje v používání rukou. Pibližně 90% lidí preferuje při většině úkonů pravou ruku, 10% lidí levou ruku. V průběhu historie byly preference rukou hodnoceny na základě různých kritérií, výsledná data nebyla vždy jednoznačná a pravdivá. V druhé polovině 20. století byly vytvořeny přesnější metodiky, které přináší spolehlivější výsledky. Výskyt preferencí rukou se ale nemůže omezit pouze na kategorii pravák a levák, ve skutečnosti v populaci existuje mnoho přechodných forem. Většina kultur považovala levorukost za něco negativního, levoruké děti byly často nuceny naučit se používat pravou ruku. Důkazem toho, že levorukost nepředstavuje žádné omezení, je mnoho slavných lidí.