Pohřební ritus protoúnětické kultury na Moravě - Pěnička, Robin, 1984- (2006)
Tato práce se zabývá pohřebním ritem lidu s protoúnětickou kulturou, která se vyskytla na Moravě na konci eneolitu a začátku starší doby bronzové. Protoúnětická kultura vychází z tradic starších kultur, má podobné rysy s kulturou se šňůrovou keramikou a s lidem se zvoncovitými poháry. Objevením se lidu protoúnětické kultury byla započata přeměna pozdně eneolitických tradic na nejstarší tradice následujícího období pravěku. Změnil se způsob života, hospodářství a pohřebních zvyklostí. Na zlomu těchto změn stojí protoúnětická kultura, která později přechází do klasické únětické kultury starší doby bronzové.