Komparační socio-kulturní analýza společnosti městských civilizací předkolumbovské Jižní Ameriky - Klozíková, Veronika (2006)
Práce pojmenovaná Komparační socio-kulturni analýza společnosti městských civilizací předkolumbovské Jižní Ameriky se snaží vytvořit ucelený pohled na způsob života v překolumbovské Americe, která byla ovlivněna mnoha národy, jež byly většinou násilně sjednoceny pod inckou nadvládu. Práce se zabývá nejen životem obyčejného zemědělce, který stál naspodu společenského žebříčku, ale i postavením, úlohou a činy samotného vládnoucího panovníka - inky. Popisuje rodinný a společenský život, ekonomiku a podrobněji se zabývá dalšími socio-kulturními aktivitami včetně umění a pohřebních ritů a rituálů.