Protilátky krevního systému AB0 - Kamarýtová, Jana (2006)
Anotace Tato práce pojednává o erytrocytech, antigenech a především protilátkách krevního systému AB0. Ten patří stále mezi nejdůležitjší krevní systémy, i když mu v dnešní době není věnována přílišná pozornost. I proto se snažím podat jeho problematiku spíše obecně. Práce je rozdělena na tři základní kapitoly. V první jsou charakterizovány krevní skupiny, podstata tvorby protilátek a reakcí antigen/protilátka. Nejdůležitější, z hlediska tématu, jsou další dvě kapitoly, kde jsou charakterizovány protilátky. Vedle přirozených protilátek jsem se zaměřila i na protilátky monoklonální, které jsou dnes na vědeckém výsluní - jsou využívány jak ve vědecké, tak i medicínské praxi. Závěr je věnován základním problémům spojených s AB0 systémem především s krevní transfusí.